Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2013 22:40 - ТИМ се включи в битката за БДЖ "Товарни превози"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1735 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Девет фирми са закупили документация за участие в конкурса за продажбата на БДЖ "Товарни превози" до изтичането на крайния срок на 7 януари, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) във вторник.   Като най-отчетлив се очертава интересът на румънската "ТД Груп Феровиар Роман", която е закупила конкурсна документация веднъж от свое име и втори път от името на "Българска железопътна компания" (БЖК), която е вторият по-големина жп превозвач у нас и в която румънците държат мажоритарния дял, а партньор им е "Агрополихим". Според запознати презастраховането на "Груп Феровиар" идва от опасенията им, че БЖК може и да не мине летвата на поставените изисквания за стратегически инвеститор и затова паралелно ще участва и компанията майка, която е от най-големите жп превозвачи в Румъния. По първоначални оценки на АПСК обаче вероятно БЖК ще покрие критериите за допускане в конкурса.
Нов играч се явява "Българска корабна компания", която е собственост на "Химимпорт" на варненската група ТИМ и е купила документи в последния момент. "Химимпорт" притежава Параходство "Българско речно плаване"
Както бе обявено от шефа на приватизационната агенция Емил Караниколов сред първоначалните кандидати е и "Първа инвестиционна банка", чийто президент Цеко Минев е свързан със собствениците на ски съоръженията на Витоша и Банско. ПИБ също така финансира сделката по закупуването на "Кремиковци" от фирма, свързана с рециклиращото дружество "Надин", което пък бе участник в последния търг за закупуване на вагони на БДЖ за скрап. Не е ясно дали ПИБ играе за себе си или за свой клиент.   Останалите закупили документация са юристи и адвокатски дружества, които работят за скрити на този етап клиенти, вероятно финансови инвеститори, играещи заедно с чужди стратегически кандидати.
Това са "Юриста груп", която участва от името на финансов инвеститор, както и адвокатското дружество “Георгиев, Тодоров и Ко”, за което "Капитал дейли" пише, че играе за бизнесмена Кирил Домусчиев, желаещ да разшири превозваческия си бизнес, включващ в момента "Български морски флот". Адвокатите Валентин Иванов и Тодор Ангелов, както и адвокатското дружество "Григоров и съдружници" също играят за клиенти, които не желаят да се разкриват засега.
В следващия етап на конкурсната процедура в срок до 28 януари 2013 г. кандидатите, които желаят да продължат, трябва да подадат документи, доказващи съответствие с предварителните квалификационни изисквания. Информационен меморандум за състоянието на дружеството ще може да се купува до 18 февруари, докогато и ще се издава сертификат за регистрация на останалите в надпреварата участници. те ще имат още два дни на разположение да подадат заявка за извършване на огледи на активи на дружеството и за срещи с шефовете на БДЖ "Товарни превози". Самите огледи и срещи ще се извършват до 4 март, а внасяне на депозит от 20 млн. евро за участие в конкурса. Оферти ще се подават до 12 март.



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. kasnaprolet9999 - ама че измислица:)))
08.01.2013 22:58
По първоначални оценки на АПСК обаче вероятно БЖК ще покрие критериите за допускане в конкурса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031541
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930